ZDRAVJE IN ZDRAVSTVENA REZERVA

Eden izmed najpogostejših vzrokov za nastanek psihosomatskih obolenj v sodobnem času je zagotovo tudi stres. Pretiran negativen stres se v skrajnih primerih lahko kaže tudi kot bolezen, zaradi katere morajo kasneje posamezniki k zdravniku. Pogosto zaradi pretiranega stresa govorimo o psihosomatskih obolenjih, ki bi jih v večini primerov lahko preprečili z redno telesno aktivnostjo, sproščanjem in nadzorovanjem negativnih misli.

Zdravje ni le odsotnost bolezni, ampak je rezerva, da lahko brez zdravstvenih težav obremenimo svoj organizem, saj so obremenitve nujni del življenja. Mlad organizem ima že naravno veliko rezerve, z leti pa moramo za svojo zdravstveno rezervo skrbeti tako, da treniramo in krepimo svojo zmogljivost – ne le mišično in srčno-žilno, ampak tudi presnovno, imunološko, higiensko, psihološko in socialno. Z vsem tem povečujemo zdravstveno rezervo, da nas niti hudi delovni,presnovni ali psihološki napori ne pahnejo v resno bolezen.

Ljudje, pri katerih je bolezen odsotna, običajno ne potrebujejo zdravniškega pregleda, ampak le redno preventivno spremljanje njihovega zdravja, telesnih zmogljivosti in počutja. Ravno zato je preventivno delovanje na področju boja proti stresu in bolezni zelo pomembno, saj lahko sum bolezni ugotovimo, še preden se pojavijo njeni znaki. To pomeni, da bo lahko uporabnik ALIFE relativno hitro ugotovil, da se njegovo zdravstveno stanje slabša ali izboljšuje. Sistem ALIFE uporabniku omogoča spremljanje njegovega zdravja in počutja, hkrati pa ga virtualni terapevt opozarja na morebitne spremembe v zdravju in mu posreduje priporočila, kako naj se s spremembami sooča in pravočasno ukrepa.

Sistem ALIFE uporabniku omogoča enostavno redno spremljanje počutja, telesnih parametrov, kot so srčni utrip, telesna teža, krvni pritisk in drugih zdravstvenih sprememb, hkrati pa virtualni terapevt oceni, koliko zdravstvene rezerve ima uporabnik. Zdravstvena rezerva je pojem, ki so ga razvili strokovnjaki ALIFE in pomeni količino stresnih obremenitev, ki jo posameznik prenese, preden ta negativno vpliva na njegovo zdravje in počutje.

Sistem ALIFE skrbi za uporabnikovo zdravstveno rezervo, telesno zmogljivost in psihično počutje. Zaradi napotkov, usmerjenih k zdravemu načinu življenja, skrbi za uporabnikovo zdravo telo in psiho. Z dobrim zdravjem se človek lahko tudi bolje sooča z dnevnimi napori, obremenitvami in stresom. Končni cilj sistema ALIFE in njegove strokovne ekipe je boljše počutje in delovanje uporabnika v njegovih vsakdanjih življenjskih situacijah.