• Stres in kineziologija
  Šport in rekreacija imata pomembno vlogo pri odpravljanju negativnih učinkov stresa na telo. Športna aktivnost pozitivno vpliva na izboljšanje telesnega stanja in odpravlja marsikatero zdravstveno tegobo. Za krepitev telesnega zdravja s pomočjo športa so na voljo praktični nasveti ter programi in vodene vaje, oblikovani na osnovi posameznikovih želja in telesne pripravljenosti.

 • Kakšna je razlika med aktivnostmi, vajami in programi?
  Aktivnosti izboljšujejo splošno kineziološko pripravljenost, oziroma povečujejo kondicijo. Kineziološke vaje pomagajo izboljšati gibljivost ali moč posameznih delov telesa. Psihološke vaje pomagajo izboljšati psihično počutje in delovanje v različnih okoljih. Programi so vnaprej pripravljeno in preizkušeno zaporedje aktivnosti in/ali vaj.

 • Kako lahko spremljam aktivnost s pomočjo mobitela?
  Če želimo spremljati svojo aktivnost, izberemo zavihek Aktivnosti in želeni tip aktivnosti (tek, hoja itd.). Aplikacija v odvisnosti od tipa aktivnosti ter razpoložljivih/dostopnih senzorjev med izvajanjem aktivnosti beleži srčni utrip, razdaljo, hitrost, nadmorsko višino in/ali lokacijo.

 • Kako pridobim osebni kineziološki oziroma športni program?
  Če želimo izvajati aktivnosti po programu, si program sestavimo na portalu med Programi, in sicer pod zavihkom Priporočila. Program na mobilni telefon prenesemo s pomočjo sinhronizacije mobilne aplikacije in portala.

 • Katere teste lahko izvajam s podporo mobilne aplikacije in portala?
  Mobilna aplikacija zagotavlja podporo izvajanju Cooper, Rockport in Step testov. Cooperjev test je primeren za tiste, ki redno izvajajo aerobne aktivnosti. Test Rockport je manj zahteven test, ki ga lahko izvede večina ljudi in daje informacijo o naši fizični zmogljivosti. Step test lahko izvajamo doma in je uporaben za primerjavo rezultatov/napredka pred in po zaključku programa ali obdobja rednega izvajanja aktivnosti.
  V primeru, da za izvedbo testa ne uporabimo aplikacije A-LIFE, lahko podatke na portal vnesemo ročno.

 • Kdaj naj izvedem teste fizične zmogljivosti?
  Teste fizične zmogljivosti je smiselno izvesti, ko začnemo uporabljati aplikacijo A-LIFE. Isti test oz. teste je smiselno ponoviti vsake 3 do 6 mesecev.